Baba kız aşkı çocuğun üçlü ilişkiye geçmesi ile birlikte başlar. Ortalama iki buçuk yaşına kadar çocuğun ilgisi daha çok annesineyken(ona bakım veren kişi bir başkası da olabilir) iki yaşından sonra babanın varlığıyla da fazlasıyla ilgilenmeye başlar. Çocuk bu yaşa kadar anneyle ilişkisini sağlıklı bir şekilde tamamladıysa bir sonraki aşama olan üçlü ilişki dediğimiz döneme de sağlıklı bir şekilde geçmiş ve babaya ilgisi normalden daha fazla olmaya başlamıştır. Bu durum kız çocukları ve erkek çocukları için farklılık gösterir. Kız çocukları karşı cinsten birinin sevgisiyle yeni tanışırken ve bunu keşfetmeye çalışırken erkek çocukları annesini paylaşması gereken bir hemcinsinin olduğunu fark eder.
İnsan memeli hayvanların içinde en fazla bakıma ihtiyaç duyan tek varlıktır. İnsanın anne karnına düştüğü andan itibaren ilk oluşmaya başlayan ve gelişimi en son tamamlanan organı beyindir. Gebeliğin 4. Haftasında beyin ve omirilik soğanı gelişmeye başlar bu bebeğin kalp atımından bile önceye tekabül eden bir süredir.
Doğumla birlikte beyin hücre sayısı 100 milyar civarındadır. Hiçbir canlıda görülmeyen bu durumun insanda görülmesinin önemli sebepleri vardır.
Bebeğin dışarıdaki dünyaya anne karnında başlayan ilgisi doğumla beraber beyin gelişimine paralel olarak artarak devam eder. Yapılan araştırmalar bebeğin ilk haftalarda yuvarlak olan nesnelerle daha ilgili olduğunu gözler önüne sermiştir. Peki bu ne demektir? İnsan yüzüne odaklanmak. Bebek etrafında ona bakım veren insanlara karşı tahmin ettiğinizden daha ilgilidir, özellikle bu insanların yüzlerine.
Elektral dönemde kızlar babalarıyla evlenme hayalleri kurarlar
Kız ve erkek çocuklarının cinsiyetlerini fark etmeleri ile birlikte sosyal ve kültürel olarak kız ve erkek rolüne uygun davranışlar sergilemeleri beklenir. Bu dönemin en önemli özelliği merak ve suçluluk duygusudur. Kız çocukları kendi cinsel kimliği ile babanın cinsel kimliğinin farklı olduğunu keşfettikleri bu dönemde anne ile babanın sevgili olduğunu da fark eder. Babaya yakın olan ve sevgili olan annenin yerine geçip babasıyla evlenme fantezileri kurarlar. Bu dönemde kız çocuklarında ‘ben büyüyünce babamla evleneceğim’ cümlesini oldukça sık duyarız.Baba kız aşkı böylece başlamış olur. Ergenlik dönemine kadar cinsel duygularımız, karşı cinse olan fiziksel arzumuz olmadığından bu dönem çocuğu baba sevgisini aşkla karıştırma eğilimindedir. Babaya kur yapan, cilve yapan, babanın terliklerini önüne getiren, annesine sırtını dönüp babasına sarılıp uyuyan kız çocukları babanın da onunla annesinden fazla ilgilenmesini bekler.
Anne; baba kız aşkı ‘na bu dönemde izin vermeli
Kız çocukları babaları ile ilgilenirken diğer taraftan babanın anneye ait olduğunu bilirler ve anneye karşı yoğun bir suçluluk duyguları olur. Kız çocukları şöyle düşünürler baba anneyi seçtiğine göre anne gibi olmalı. Bu dönemde çok rastladığımız bir diğer durumsa kız çocuklarının annenin kıyafetlerini giymek istemeleri, topuklu ayakkabılarını denemeleri, annenin rujlarını ve makyaj malzemelerini kullanmalarıdır. Kız çocukları hem kadın kimliğinin ilk basamağı olan cinsiyetlerini keşfetmeleri hem de babalarıyla evlenme hayallerinden anneyle özdeşim kurma yoluna giderler. Annenin bu
dönemde kız çocukları ve babalarının ilişkilerine mümkün olduğunca az müdahalesi ile bu dönem sağlıklı bir şekilde atlatılabilir. Örneğin babası ile oyun oynayan kız çocuğuna annesi ‘bu kadar oyun yeter, şimdi kahvaltı zamanı’ gibi bir müdahaleyi kız çocuğu babası ile ilişki kurmasını istemeyen annenin çocuğu cezalandırması olarak algılayıp suçluluk duyguları artabilir.
Baba kız aşkı nasıl olur
Baba açısından baktığımız zaman baba bilinçdışında kızını ailesinde bir figür yapabilmektedir. Örneğin kızını annesine, kız kardeşine ya da teyzesine benzetebilir. Böyle bir durumda babanın kızına karşı duyguları ve davranışları babanın kendi çocukluğundaki figüre benzer olabilmektedir.
Kadınlar babalarına benzeyen erkekleri tercih ederler
Kız çocukları yetişkin bir kadın olduğunda babalarına benzeyen erkekleri tercih etme olasılıkları oldukça yüksektir. Pek çok şarkı sözüne deyime ve atasözüne girmiş bu tabir Nil Karaibrahimgil’in şarkısında ise şöyle dile getirilir ‘aman gün almasın, otuzundan, bir tane bulunsun, aynı babasından’.
Babaya benzer erkek seçmek cinsel problemlere yol açar
Kadınlar baba figürüne benzeyen erkeklerle evlendiklerinde evliliklerinin ilk dönemlerini oldukça güzel geçirdiklerini dile getirirler. İlk zamanlarda bilinçdışında babayı temsil eden erkekle yaşanılan duygular çok yüksektir. Böyle bir ilişki daha çok çocuksu bir coşku ve heyecanla başlar. Bir süre sonra ilişkide yakınlık sorunları ve cinsel bir takım sorunların olması olasıdır.