Bir çocuğun yetişkin olduğunda narsistik bir bireye dönüşmesinin en büyük sebebi annenin kafasındaki çocuğu büyütmesi, yani çocuğun ihtiyacını görememesidir.
Narsistilik libidonun büyük bir depoda toplanır gibi egoda toplanması ve daha sonra nesnelere yönlendirilmesi; fakat kolaylıkla tekrar soyutlanarak egoya yönlenmesi durumudur. Narsistik kişilik bozukluğu bulunan kişiler, başkasının düşüncelerine ve isteklerine ilgisiz kalan kişilerdir. Kendini beğenmiş, başkalarının yaşattıklarına ve yaşadıklarına duyarsız kalan, sürekli olarak kendini ön plana çıkarmak isteyen kişiler narsistik olarak adlandırılır.
Narsistik kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerin çocukluğunda onları çok seven, çok ilgilenen bir ebeveyn varmış gibi görünür. Bu kişiler ailelerini bu şekilde tanımlar. Oysa ki durum pek de öyle değildir. Anne sever fakat kafasındaki çocuğu sever, gerçek çoçukla temas kurmaz, kuramaz.Bu şu anlama gelir;
- Çocuk anne-babanın istediği gibi davranmazsa yalnız bırakılır. Yalnızlıkla cezalandırılır.
- Çocuğun duyguları ve ihtiyaçları görmezden gelinir, şüphecilik ve güvensizlik duygusu bu kişilerin temel duygusu olur.
- Varolduğu için değil de başarılı olduğu için değer görür, hayat boyu içindeki değersizlik duygusuyla başetmek zorunda kalır.
Narsistik bir partnerle beraber olan kişiler tam da bu duyguları hisseder. Yalnız, güvensiz, değersiz. Bu duygular narsistik kişinin duygularıdır. Bu kişiler kendi duygularıyla temas kurmak istemez hissettiği bu olumsuz duyguları parnterine yansıtır.
Narsist kişilik bozukluğu hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak diğer yazımı da okuyabilirsiniz.
Narsist Birey Danışmanlığı
Narsist birey danışmanlığı, narsist kişilik bozukluğu hakkında videomu izleyebilir. Yorumlar kısmından sorularınızı iletebilirsiniz.