Narsistik Kişilik Bozukluğu Nasıl İyileştirilir?

Narsistik kişilik bozukluğu tedavisi psikoterapi ile yapılır. Narsistik bozukluğuna sahip olan kişiler terapistler için zor danışanlardır. Narsistik kişilik bozukluğunun herhangibir ilaç tedavisi yoktur.Narsistik kişilik bozukluğu özellikle dinamik psikoterapiyle iyileşen bir hastalıktır.

Narsistik kişilik bozukluğu tedavisinde; bu kişiler terapiye geldiklerinde terapistin kendisini beğenmesini, takdir etmesini ister. Bu kişiler kendilerini özel gördükleri için terapistin de onları özel görmesini ister. Terapist açısından da özel bir hastayı tedavi ettiğine dair geri bildirimler almak isterler. Bu kişiler kendilerini hep önemli ve üstün görür. Terapistin bu noktada sabırlı ve deneyimli olması çok önemlidir. Terapist sabırlı ve deneyimliyse gelen kişi kendisini övmek yerine git gide kendi iç dünyasıyla tanışmaya başlar. Bu kişilerin en yoğun hissettiği duygu değersizlik duygusudur. Dolayısıyla bu kişiler terapide ilerledikçe değersizlik duygularıyla tanışmaya başlar.

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler dışardan bakıldığında parlak, özel ve akıllı görünür. Fakat iç dünyasında bu kişiler kendilerini o kadar da değerli görmez. Hep diğerinin takdirine ve onayına ihtiyaç duyar. Diğeri ona sen çok akıllısın dediğinde iyi hisseder. Diğerleri tarafından onaylanmadığında ya da taktir edilmediğinde kendisini berbat hisseder.


Narsistik Kişilik Bozukluğu İyileştirlmesi

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip olan kişilerin içinde çok fazla sahte kişilikler bulunur. Bulunduğu ortama ve çevreye göre insanlara davranışları ve konuşmaları değişir. Örneğin a partisinin sempatizanlarının bulunduğu ortamda onlara uyum sağlayıp a partisini över, dindar bir ortamda bulunduğunda dinle ilgili tumturaklı cümleler kurar. Yani bulunduğu yere, mekana, ortama göre sürekli kimlik ve kişilik değiştirir.

Narsistik kişilik bozukluğu tedavisi uzun süreli bir tedavidir. Ortalama iki yıl ile dört yıl arasında değişir. Yukarda bahsettiğim farklı kimlikleri konuştukça, değersizlik duygusuyla tanıştıkça, başkalarının takdirine ve onayına ne kadar ihtiyaç duyduğunu farkettikçe kendi benliğini bulur. Kendisiyle tanıştıkça diğerlerinin onu övmesine olan ihtiyacı giderek azalır.